U leest...

Algemeen

Kapitein van nucleaire onderzeeër maakt deze succesvol door te stoppen met bevelen geven

In 1999 kreeg David Marquet het bevel over  de nucleaire onderzeeër USS Sante Fe. Op dat moment stond deze onderzeeër niet goed bekend bij de Amerikaanse marine. Het verloop onder de bemanning was op dat moment gigantisch. Aan de officiersopleiding werd de onderzeeër regelmatig gebruikt als voorbeeld van hoe het niet moest.

In twee jaar tijd maakte David Marquet van de Santa Fe in twee jaar een van de meest succesvolle schepen van de vloot. David Marquet ging om dat voor elkaar te krijgen in tegen de gebruiken en soms ook de regels bij de marine. Zijn werkwijze wordt dan ook wel revolutionair genoemd.

Op een nucleaire onderzeeër moet normaal gesproken elke kleine beslissing door de gehele hiërarchen worden gecontroleerd. Zo moeten verlofroosters door een officier worden ondertekend. Marquet ging hier tegenin door te stoppen met het geven van bevelen en door de verantwoordelijkheid en bevoegdheden steeds lager in de organisatie te leggen.

Zelf zegt Marquet hierover: ‘In plaats van de informatie door te spelen aan iemand met gezag, moet het gezag naar diegene met informatie.’ ‘Ik vroeg de bemanning niet te vragen ‘wat moet ik doen’, maar mij te vertellen ‘ik ga dit en dit doen’. Marquet schreef een boek over zijn ervaringen: ‘Turn the ship around’. In het Nederlands is het verschenen onder de titel: Gooi het roer om!

Lees een interview met David Marquet op mt.nl

Discussie

Geen reacties for “Kapitein van nucleaire onderzeeër maakt deze succesvol door te stoppen met bevelen geven”

Schrijf een reactie

Rubrieken

Meest doorgestuurd