U leest...

Nieuws

De competenties van 2020

Over welke vaardigheden moeten competente medewerkers beschikken in 2020? Het Institute for the Future (IFTF) heeft, in opdracht van het University of Phoenix Research Institute, onderzoek gedaan naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen, die gevolgen zullen hebben voor werk en de werkplek. Op basis van deze drijvende veranderkrachten heeft het IFTF tien competenties beschreven, de kennis en vaardigheden die werknemers nodig hebben in 2020.

Volgens 
China Gorman denken organisaties nog niet voldoende na over de vaardigheden en competenties waarover medewerkers in 2020 moeten beschikken. Vacatureteksten worden niet herschreven en functiebeschrijvingen worden niet aangepast. Hierdoor worden de gewenste nieuwe competenties onvoldoende in kaart gebracht.

Het Institute for the Future (IFTF) heeft onderzoek gedaan naar de belangrijkste competenties voor medewerkers in 2020. Het IFTF heeft meer dan veertig jaar ervaring in toekomstvoorspellingen. Om inzicht te krijgen in de belangrijkste competenties heeft het eerst de belangrijkste drijvende krachten van verandering in kaart gebracht, de zogenaamde disruptieve krachten. Het IFTF noemt deze veranderkrachten disruptief omdat ze het landschap van de toekomst ingrijpend zouden kunnen veranderen.

Dit zijn de zes disruptieve veranderkrachten. Elkerlijk heeft ze voor u naar het Nederlands vertaald:

 • Extreem lange levensduur
  Het wereldwijd steeds ouder worden van de mens verandert de aard van carrières en van het leren.
 • De opkomst van slimme machines en systemen
  Saaie, repetitieve taken en werkzaamheden worden overgenomen door geautomatiseerde systemen
 • De computerwereld
  een enorme toename van geavanceerde waarneemapparatuur en van rekenkracht maken van de wereld een programmeerbaar systeem
 • De ecologie van de nieuwe media
  nieuwe communicatiemiddelen en -mogelijkheden vereisen nieuwe mediavaardigheden, die verder gaan dan tekst
 • Super gestructureerde organisaties
  sociale technologieën zorgen voor nieuwe productiemethoden en nieuwe vormen van waarde creatie
 • De wereldwijd verbonden aarde
  de toegenomen, wereldwijde interconnectiviteit plaatsten diversiteit en het aanpassingsvermogen in het centrum van de operatie in organisaties.

Na deze zes disruptieve krachten heeft het IFTF tien competenties beschreven waarvan het IFTF aangeeft dat ze cruciaal zijn voor het succes van medewerkers in 2020. Elkerlijk heeft ze voor u in het Nederlands op een rijtje gezet:

 1. Betekenis geven
  het vermogen om de diepere betekenis of het belang te begrijpen van hetgeen wordt uitgedrukt.
 2. Sociale Intelligentie
  het vermogen om op een intensieve en directe manier contact te maken met anderen en om reacties van anderen en de gewenste interacties aan te voelen en te stimuleren.
 3. Vernieuwend en adaptief denken
  bekwaamheid in het bedenken van oplossingen en antwoorden die verder gaan dan de geleerde regels en oplossingen.
 4. Cross-culturele competentie
  het vermogen om in verschillende culturele omgevingen te opereren.
 5. Rekenkundig denken
  de vaardigheid om grote hoeveelheden data te vertalen naar abstracte concepten en om redenaties te begrijpen die zijn gebaseerd op data.
 6. Nieuwe media geletterdheid
  het vermogen om de content van nieuwe media kritisch te beschouwen, content te ontwikkelen die gebruik maakt van vormen van nieuwe media en om nieuwe media te gebruiken voor een overtuigende communicatie.
 7. Transdisciplinair denken (Transdisciplinarity)
  bekwaamheid in en het vermogen om concepten vanuit verschillende disciplines te begrijpen.
 8. Ontwerpmentaliteit
  het vermogen om taken en werkprocessen uit te oefenen en te ontwerpen, zodat de gewenste resultaten kunnen worden behaald.
 9. Management van cognitieve vermogens (Cognitive Load Management)
  de vaardigheid om informatie te onderscheiden en te filteren op mate van belangrijkheid en te begrijpen hoe cognitieve vermogens optimaal kunnen worden benut, door gebruik te maken van diverse methoden en technieken.
 10. Virtuele samenwerking
  het vermogen om productief te kunnen zijn, betrokkenheid aan te kunnen wakkeren en zich aanwezig te tonen in een virtueel team.

Wilt u het rapport over de disruptieve krachten en de competenties van de toekomst in zijn geheel lezen? Klik dan hier om het Future Works Skills Report te downloaden.

Wat vindt u van de competenties die het IFTF heeft geformuleerd? Wij zijn ook benieuwd welke competenties u zelf ziet als succesvol voor 2020. Laat het ons weten.

(verplicht)
(verplicht)
Bronnen:
http://www.iftf.org
http://www.PenOactueel.nl
http://www.tvoo.nl/nl/home

 

Discussie

Geen reacties for “De competenties van 2020”

Schrijf een reactie

Rubrieken

Meest doorgestuurd