U leest...

Nieuws

Elkaar begrijpen kan heel goed zonder taal

De Nijmeegse neurowetenschapper Arjen Stolk heeft aangetoond wat we misschien al lang vermoeden: iets uitleggen aan een ander is niet alleen een kwestie van het kiezen van juiste woorden, maar vooral van het voortdurend beoordelen of de ander de uitleg heeft begrepen. Uit het onderzoek van Stolk blijkt zelfs dat proefpersonen elkaar kunnen begrijpen zonder dat gebruik te maken van woorden.

Proefpersonen werden voor de experimenten van Stolk voor een beeldscherm geplaatst. De ene proefpersoon moest op zijn beeldscherm een soort boter-kaas-eieren uitvoeren. De andere proefpersoon moest via zijn beeldscherm aan de eerste de regels van het spel uitleggen, zonder dat deze bij de instructie woorden mocht gebruiken.

Uit MRI-onderzoek bij tientallen proefpersonen blijken twee hersengebieden actief. Het ene deel is en gebied in de temporaalkwab van de hersenen. Dit bevindt zich bij het rechteroor. De activiteit in dit gebied neemt toe wanneer de non-verbale communicatie intensiveert. Dit deel heeft niets met taal te maken. Het is de plek waar informatie over de ander wordt opgeslagen die is opgedaan tijdens de communicatie. Daarnaast speelt het gebied een rol bij het maken van plannen.

Het andere gebied waar extra activiteit is gemeten bij het geven van non-verbale uitleg is in de prefrontale cortex. Dit hersengebied zit vlak achter het voorhoofd. Dit gebied is nauw betrokken bij sociale processen als rekening houden met de ander.

De leidse hoogleraar cognitieve taalkunde Arie Verhagen is enthousiast over de experimenten van Arjen Stolk. Volgens Verhagen is het de eerste keer dat twee communicerende proefpersonen gelijktijdig op een MRI-scanner zijn aangesloten. Bovendien is het bestuderen van de niet-talige communicatie nieuw volgens Verhagen.

Arjen Stolk promoveert op het onderzoek op 2 september aan de Radboud Universiteit.

Bron Volkskrant

Discussie

Geen reacties for “Elkaar begrijpen kan heel goed zonder taal”

Schrijf een reactie

Rubrieken

Meest doorgestuurd