U leest...

Nieuws

Goed leiderschap heet gezag

Volgens Prof. Mark van Vught is macht niet iets natuurlijks. In zijn laatste boek ‘Gezag’ dat hij schreef samen met Max Wildschut breekt hij een lans voor de vorm van leiderschap waarbij de leider niet boven de groep staat.

Gezag is volgens Mark van Vught en Max Wildschut de vrijwillige keuze om het voorbeeld en de aanwijzingen van een ander op te volgen. Gezag heb je of je hebt het niet. En daar wringt de schoen. In de praktijk blijkt uit onderzoek onder 744 ambtenaren dat slechts een kwart van de leidinggevenden over gezag te beschikken. Professionals blijken vooral last hebben van het traditionele baas-gedrag, als opdrachten geven, controleren en beoordelen. Ongewenst is de conclusie, dit gedrag stimuleert juist het verkeerde gedrag.

Onderzoek toont aan dat ondergeschikten in een machtsrelatie automatisch meer wantrouwend en afwachtend zijn. Medewerkers nemen geen verantwoordelijkheid omdat deze bij de baas ligt.

Mark van Vught en Max Wildschut geven aan dat een gezagsrelatie een andere dynamiek creëert. Als een leider gezag heeft zijn de medewerkers meer betrokken en geïnspireerd en nemen ze meer verantwoordelijkheid en initiatief. Dit is natuurlijk cruciaal voor het succes van organisaties.

Interesse in het boek? Klik hier

Interesse om een vrijblijvend van gedachten te wisselen over macht en gezag en de rol ervan in uw organisatie. Neem dan vrijblijvend contact op.

(verplicht)
(verplicht)
Discussie

Geen reacties for “Goed leiderschap heet gezag”

Schrijf een reactie

Rubrieken

Meest doorgestuurd