U leest...

Nieuws

Hoe word je in drie stappen CEO?

Peter van Lonkhuyzen van MT beschrijft de weg naar de top als een psychologische hordenbaan met hoge obstakels en diepe dalen. Bovendien zo schrijft Van Lonkhuyzen, als je onderweg valt dan blijft het hoogst haalbare voor altijd buiten bereik.

Tenzij je beschikt over een bijzonder vermogen. Van Lonkhuyzen beschrijft in het begin van het artikel in MT namelijk direct al een voorbeeld van iemand die een top-promotie misliep en uiteindelijk toch een wereldberoemde CEO werd: Jack Welch. Volgens Van Lonkhuyzen was dit mogelijk door het vermogen van Jack Welch om zichzelf te verbeteren. Een cruciale eigenschap op weg naar de top.

De drie stappen beschrijft Peter van Lonkhuyzen als fases. De eerste fase is de fase van ‘De Held’. In deze fase breng je als jonge leidinggevende iets moois tot stand. Je hebt grootse plannen en je bent gedreven.

De tweede fase is de fase van ‘De Verbinder’. In deze fase nemen de verantwoordelijkheden toe en verschuift jouw aandacht van jouw eigen prestaties naar de organisatie om je heen. Je bouwt een team om je heen. Deze rol vraagt een meer kwetsbare en dienstbare houding die absoluut niet past bij ‘De Held’ van fase 1. Deze verandering moet je aankunnen en de vraag is ook hoe lang je dat leuk blijft vinden.

In de derde fase ben je ‘De Visionair’ geworden. Het is je gelukt om een plaatsje te veroveren op de directievleugel. Jouw rol staat nu ver af van de dagelijkse gang van zaken. Je hebt een helikopterview nodig, want er wordt van jou visie verwacht. Je bent voor veel mensen een boegbeeld geworden, of misschien wel hét boegbeeld en dat betekent dat je mensen kunt inspireren, of misschien wel moet inspireren. Je moet goed kunnen reflecteren, maar er wordt ook van jou verwacht dat je initiatieven neemt. Nieuwsgierigheid en lerend vermogen zijn de kerncompetenties om succesvol te zijn in deze rol.

MT (september 2016) MT MediaGroep BV.

Wil je eens van gedachten wisselen over jouw ambities en capaciteiten? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om begeleid te worden bij jouw ambitie? Neem dan vrijblijvend contact op:

(verplicht)
(verplicht)
 

Discussie

Geen reacties for “Hoe word je in drie stappen CEO?”

Schrijf een reactie

Rubrieken

Meest doorgestuurd