U leest...

Nieuws

Veranderen als veranderen moeilijk is

Chip en Dan Heath, de auteurs van de pakkende bestseller ‘De Plakfactor’ (2007) beschrijven in het boek ‘Switch’ (2010) een aanpak voor verandering. Deze aanpak is gebaseerd op een algemene wijsheid uit de psychologie. Die zegt dan het er in het brein voortdurend twee onafhankelijke systemen actief zijn. Ten eerste is er het gevoelsmatige, emotionele en instinctmatige systeem. Het tweede systeem is het rationele, dat het meer reflectieve en meer bewuste deel is.

Plato schreef al over deze systemen als een rationele wagenmenner die een onbeheersbaar paard moet beteugelen, dat amper reageert op de zweep en de prikstok samen. De psycholoog Jonathan Haidt beschrijft in zijn boek ‘De Gelukshypothese’ (2006) de emotionele kant als een Olifant en de rationele kant als zijn Bereider.

De Bereider lijkt de leider, zittend bovenop de Olifant. De Olifant is echter vele malen groter en zwaarder. Bij onenigheid over de te kiezen richting zal de Bereider het uiteindelijk altijd verliezen van de Olifant. Hij wordt dan compleet overklast door de gigant.

In het boek ‘Switch’ geven de gebroeders Heath een aanpak in drie stappen om lastige verandering door te voeren. Zowel veranderingen die van persoonlijke aard zijn als veranderingen waarbij verschillende partijen zijn betrokken. De opzet is eenvoudig en is gebaseerd op het op een effectieve manier omgaan met zowel de Berijder als de Olifant:

 1. Stuur de Berijder aan: geef kristalheldere instructies
 2. Motiveer de Olifant: zorg ervoor dat de emotionele kant van mensen erbij betrokken wordt
 3. Effen het Pad: pas de situatie zodanig aan dat de verandering waarschijnlijker word

De aanpak wordt door de schrijver voortdurend aan de hand van voorbeelden en onderzoeken beschreven. Het maakt het een prettig leesbaar en praktijkgericht boek.

Door de eenvoud lijkt de aanpak eenvoudig toepasbaar. Dit is echter schijn. Er is gedegen creatief denkwerk noodzakelijk om de juiste aansturing en motivering te vinden.

Om blijvende veranderingen in organisaties te realiseren, combineert Elkerlijk de aanpak van de gebroeders Heath graag met het stappenplan van John Kotter.

In het boek ‘Het Hart van de Verandering’ (2002) presenteren John Kotter en Dan Cohen het volgende stappenplan om veranderingen in organisaties succesvol te laten verlopen:

 1. Urgentiebesef vestigen
 2. Een leidende coalitie vormen
 3. Een visie en strategie ontwikkelen
 4. De veranderingsvisie communiceren
 5. Een breed draagvlak voor de verandering creƫren
 6. Korte-termijnsuccessen genereren
 7. Verbeteringen consolideren en meer verandering tot stand brengen
 8. Nieuwe benaderingen verankeren in de cultuur

Heeft u interesse hebt om meer informatie te krijgen over de succesvolle toepassing van deze aanpak?

(verplicht)
(verplicht)
Discussie

Geen reacties for “Veranderen als veranderen moeilijk is”

Schrijf een reactie

Rubrieken

Meest doorgestuurd