U leest...

Nieuws

Waarom huilen we soms van blijdschap?

De Amerikaanse emotie-onderzoeker Oriana Aragon geeft in het tijdschrift Psychological Science een verklaring voor het opmerkelijke verschijnsel dat we een baby zo schattig kunnen vinden dat we hem of haar wel fijn willen knijpen. Deze verrassende emotionele uiting hebben veel mensen ook als we naar iets moois kijken als het geven van het ja-woord door twee geliefden. Veel mensen pinken er een traantje bij weg.

Hoe is het mogelijk dat we wanneer we iets fijns voelen, onze reactie agressie of verdriet kan uitdrukken? Overigens komt het omgekeerde ook voor. We kunnen lachen in situaties dat we overvallen worden door negatieve emoties. Dit bleek tijdens het opzienbarende Milgram-experiment in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Het Milgram-experiment had als doel om proefpersonen te testen op de bereidheid om onder invloed van een autoriteit anderen elektrische schokken toe te dienen. Het opzienbarende van deze experimenten was dat de meeste mensen door gingen met het toedienen van schokken, terwijl ze wisten dat de schokken een dodelijk voltage hadden. Wanneer de proefpersonen de slachtoffers hoorden schreeuwen of gillen begonnen ze vaak nerveus te lachen.

Oriana Aragon geeft aan dat dit verschijnsel zich voordoet wanneer we overweldigd worden door een sterk gevoel. Aragon onderzocht in haar experimenten gevoelens van blijdschap of geluk. Het overweldigende gevoel van blijdschap wordt afgezwakt als we gaan huilen. Hierdoor herstellen we ons emotionele evenwicht. We kalmeren ons als het ware. Een mooie manier dus om emotioneel in balans te blijven.

Bron Volkskrant

Discussie

Geen reacties for “Waarom huilen we soms van blijdschap?”

Schrijf een reactie

Rubrieken

Meest doorgestuurd